Italiensk Vin

Italien er verdens mest vinproducerende land og man laver stort set vin i hele Italien, hvor alle potentielle områder bliver udnyttet. Landet byder blandt andet på store vine som Barolo.

Vinmark Italien

42500000

Hektoliter produceret om året

20

Vindistrikter

8300

Kvadratkilometer vinmark

 

Vinlandet Italien

Italien er verdens mest vinproducerende land og man laver stort set vin i hele Italien, hvor alle potentielle områder bliver udnyttet. Det betyder også at kvaliteten er meget svingende og en meget stor del er af lav kvalitet. Italien er også det land i verden som eksportere mest vin. Landet er opdelt i 20 vinregioner med meget stor diversitet ift. druesorter, områder, vintyper osv. I modsætning til Frankrig, så har Italien et langt større fokus på kvantitet fremfor kvalitet. Det betyder dog ikke at man ikke kan finde kvalitetsvin i Italien. Andelen af vin af lav kvalitet er bare langt højere end nabolandet. Italien byder samtidig på nogle af de bedste vine i verden.

 

Vigtigste Distrikter

Piemonte
Toscano
Veneto

Vigtigste Druesorter

Nebbiolo
Sangiovese
Barbera
Dolcetto
Primitivo

Vigtigste Områder

Barolo, Piemonte
Barbaresco, Piemonte
Chianti, Toscana
Brunello Di Montalcino, Toscana
Vino Nobile Di Montepulciano, Toscana
Amarone, Veneto
Ripasso, Veneto

 

Italiensk vinhistorie

Historisk set har Italien været ansvarlig for meget vinproduktion i verden igennem romerne. Det er et relativt ungt vinland når det kommer til kvalitet. Grundet industrialisering og urbanisering var der indtil 1980’erne meget få kvalitetsvinsproducenter. Italiensk vinproduktion var også hårdt ramt af verdenskrigene samt Phylloxera (Gul vinlus) der kom fra USA i 1860’erne.
En bjergkæde der går fra Alperne og hele vejen ned til den sydligeste del ved Nordafrika gør at man laver vin i hele landet og at man også relativt nemt vil kunne finde nye gunstige skråninger og område hvis klimaet ændre sig. Denne bjergkæde hedder Appeninerne – Appenine Mountains.

 

Italiensk druesorter

Italien har ca. 400 anerkendte druesorter og derudover mange flere ukendte og lokaledruer. De fleste Italienske druesorter bruges ikke international, dog med visse undtagelser som f.eks. Primitivo (Zinfandel), Sangiovese og Nebbiolo. Italienere er meget lokalorienteret, især på vinsiden. Derfor bliver så mange forskellige lokale vine og vinsorter dyrket. Samtidigt med at de internationale druesorter har fået super stor omtale og popularitet er der mange, især i de mindre kendte område, der går tilbage til de lokale mindre kendte druer for at skille sig ud og lave de vine der “hører til” i det pågældende område.

 

Italiensk vinlov og klassifikation

 

Denominazione di Origine Controllata e Garantita

På dansk – kontrolleret oprindelsesbetegnelse garanti. DOCG er der højeste kvalitetsniveau i Italien, som var tiltænkt de bedste italienske vine, da det blev indført i 1963. Kravene for DOCG er de største i Italien, men det betyder nødvendigvis ikke kvalitetsgaranti.

 

DOC – Denominazione di Origine Controllata

En efterligning af det franske system AOC Appellation d’origine contrôlée og betyder kontrolleret oprindelsesbetegnelse. DOC blev ligesom DOCG også indført i 1963. Før en vinproducent må skrive DOC på flasken, så skal vinen opfylde en række krav indenfor bl.a. druesorter, høstudbytte mm.

 

IGT – Indicazione Geografica Tipica

Mindre krav end DOC

 

VdT – Vino da Tavola

Laveste niveau

 

Ordbog

SuperioreAngiver som regel en højere alkohol og måske også mere fadlagring.

ClassicoAngiver ofte det bedste eller det mest klassike område indenfor den pågældende vin.

RiservaAngiver ofte en længere lagring, ofte på fad.