Spansk vin

Det største vinland i verden, hvis man kigger på det areal, hvor der bliver produceret vin i landet.

Spansk vin

32100000

Hektoliter produceret om året

17

Vindistrikter

11800

Kvadratkilometer vinmark

 

Vinlandet Spanien

Spanien er langt det største vinland, hvis man kigger på det areal, hvor der bliver produceret vin i landet. Grundet det spanske klima der er meget varmt og har tørke, så er Spanien ikke det mest vinproducerende land. Det skyldes at høstudbyttet pr. hektar er meget lavt, da man er tvunget til at have større mellemrum mellem vinstokkene for at jorden kan give nok næring til planterne. Rødderne fra vinstokkene skal derfor langt ned for at finde vand og når rødderne skal så langt ned, så er det nødvendigt med mere plads imellem hver vinstok. Derfor ser man ofte at der er 2-3 meter mellem hver vinstok i Spanien. Normalt er et lavt høstudbytte pr. hektar et kvalitetstegn, da det ofte skyldes at man holder antallet af druer pr. stok på et minimum for at hver drue skal få de optimale næringsforhold. Spanien er det 3. mest vinproducerende land i verden, overgået af Italien og Frankrig.

I Spanien er fordelingen mellem produktion af rødvin og hvidvin 50/50. Der bruges omkring 400 forskellige druesorter, hvoraf 20 udgør 80 procent af den samlede vinproduktion.

De vigtigste lokale druesorter i Spainien er Tempranillo og Grenache til rødvin og Arien til hvidvin. Der bruges også ofte internationale druesorter som Cabernet Sauvignon og Syrah, som kommer fra Frankrig.

Ofte ligger vinmarkerne på plateau’er, som er højtliggende, åbne og flade landområder. Dette hjælper til at holde vinene friske og relativt syrerige. Mange producenter i Spanien, især de moderne, anvender ikke lagringskravene på etikken, også selv om de ofte overholdes.

 

Vigtigste Distrikter

La Rioja
Katalonien
Castilla y León

Vigtigste Druesorter

Temprenillo
Grenache

Vigtigste Områder

Rioja, La Rioja
Priorat, Katalonien
Rivera Del Duero, Castilla y León
Cava, Katalonien

 

Spansk vinhistorie

I Spanien har man dyrket vin i omkring 2-3 tusinde år. Dog er er den spanske vineksport først rigtig startet omkring midt og slutningen af 1800 tallet. I denne periode var Nordeuropa plaget af vinlusen Phylloxera, som kom fra USA. Hvor de amerikanske vinstokke er immune, så er de europæiske vinstokke meget modtagelige og Phylloxera smadrede meget vinproduktion.

Franskmændene tog derfor til Spainen for at dyrke vin. Spansk vin har derfor haft meget fransk påvirkning i 1800 tallet og derfor man bruger mange franske fade i vinproduktionen. Især i nyere tid er det blevet moderne at bruge franske fade. Samtidig har Spanien også en lang eksport historie med USA. Derfor at der er ofte bruges amerikanske fade. Vinlusen spredte sig dog også til Spanien. I 1880erne fandt man så endelig en kur hvor man tog rødderne fra de amerikanske immune vinstokke og smeltede dem sammen med de ikke immune vinstokke. Denne metode kaldes for podning.

I starten af 1900 tallet var spansk vinproduktion et kaos påvirket af verdenskrig, depression og borgerkrig. Under Franco (1939-1975) var vinkvaliteten lav, da fokusset var på kvantitet fremfor kvalitet. Før 1970’erne var Spansk rødvin mest noget der blev drukket lokalt, men da der begyndte at komme så stor efterspørgsel på vin at Frankrig ikke kunne følge med, så steg priserne på fransk vin og forbrugerne begyndte derfor at kigge efter alternativer til fransk vin.

Det udnyttede Spanien, hvor man i Rioja (Nordspanien), begyndte at plante en masse vinstokke. Spanien kunne derfor tilbyde et billigere alternativ til den franske rødvin, mens både kvaliteten og kvantiteten i Rioja var høj.

I 1970’erne vandt en spansk vinmager ved navn Miguel Torres flere store vinsmagningskonkurrencer over de franske vine.

I dag er man begyndt at fokusere mere på hvidvin, lokale druer og højere kvalitet.

 

Spansk Vinlov og Klassifikation

 

Vino De Mesa

Laveste klassifikation i Spanien. Her finder vi bordvin hvor hverken årgang eller distrikt står på flasken. Eneste krav er at vinen skal komme fra Spanien. Vinene kan derfor godt være et produkt af druer fra flere forskellige områder

 

IGP

Skal angive hvor de kommer fra i Spanien

 

DO – Denominacion de Origen

Kan sammenlignes med franske AOC eller italienske DOC. I denne klassifikation er der regler om bl.a. druesorter og høstudbytte.

 

DOCa – Denominacion de Origen Classificada

Højeste spanske klassifikation og kan sammenlignes med italienske DOCG. Før et område kan få denne status skal det have en lang tradition med høj kvalitet. Rioja og Priorat er i dag de eneste områder med denne status. DOCa har en smule højere produktionskrav end DO, f.eks. Ift. høstudbytte, men det er minimale forskelle, og flere DO-områder i Spanien er kendt for at have ekstremt høj kvalitet,  blandt andet Ribera del Duero.

 

Ordbog

Vino Joven – Betyder “Ung vin” og har 0 års lagring og 0 år på fad

Crianza – min. 2 års lagring og 6 måneders fadlagring

Reserva – min. 3 års lagring og 1 års fadlagring

Gran Reserva – min. 5 års lagring og 1,5 års fadlagring

Bodega – Vinkælder