ANNONCE

Derfor er vin i mad godt

Mange kender måske den klassiske ret Coq au Vin, som med himmelske undertoner kompletterer kylling godt, og på den måde har skabt en verdenskendt simreret. Og hvad ville rødvinssauce eller en god glacé være uden vin? Coq au Vin er nemlig ikke den eneste ret, hvor vin begår sig godt i tilberedningen. Faktisk kan de fleste simreretter nyde godt af at få tilført vin under tilberedningen.

 

Fremhæv de gode smage med vin i maden

På mange måder behøver vin og mad ikke at nydes hver for sig. Faktisk kan man betragte vin som et ekstra krydderi, der på sin egen forunderlige måde, fremhæver de mørke og dybe smage i en ret. De fleste kender til beskrivelserne af de smagsnuancer forskellige vine kan have, og netop de forskellige toner kan overføres til forskellige retter. Det hele afhænger selvfølgelig af den vin man bruger, da aromaen skal passe til den ret man laver. Derfor nytter det ikke noget at bruge en riesling i en tung simreret, på samme måde som en tung og aromatisk rødvin ikke passer godt sammen med fisk.

 

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Der findes flere gode tommelfingerregler, men generelt skal man overveje, hvordan en vins aromaer, passer til den ret, man laver. Det første gode huskeråd er, at jo længere tid en ret skal have, jo billigere kan vinen være. Det skyldes at de følsomme og ofte dyrere vine har en aroma, der forsvinder, jo længere tid man tilbereder dem. Hvis man derfor laver en ret med lang tilberedningstid, så vil mange af de fintfølende aromaer blive kogt ud. Man skal altid tænke at vin i mad fremhæver vinens særlige karakteristika, som f.eks. syre, sødme eller indholdet af tanniner.

Netop på grund af de mange forskellige smagsnuancer, skal man også overveje, hvilken vin man bruger, når man laver en lækker rødvinssauce til f.eks. nytårsmenuen. Det meste af alkoholen bliver nemlig kogt ud af saucen, hvis man tilbereder den rigtigt. Det har den fordel, at vinens egne smagsnuancer nemmere træder frem. Her skal man specielt tænke på den tyngde en rødvin kan give en ret. Da en god rødvinssauce ofte har en meget kraftig aroma af rødvin, er det vigtigt man vælger den rigtige. Det kan f.eks. være en rødvin med en masser syre og tannin, som en Bourgogne eller en Barrolo, som er så aromatiske i smagen, at du får den helt perfekte rødvinssauce til f.eks. oksekød.

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest
Del på print
Print