Malbec

Drueklaser
Malbec druen kommer oprindeligt fra Frankrig, men bliver i dag associeret med Argentina, hvor den er blevet landets nationaldrue. Tidligere blev druen primært brugt i Bordeaux blends, men i Argentina står den ofte alene og er elsket for at være rig på mørke frugtsmage samt noter vanilje og chokolade.
Syrlighed
Sødme
Fyldighed
Tanniner
Alkohol
Malbec kort
Blommer

Blommer

Brombær

Brombær

chokolade

Chokolade

Hindbær

Hindbær

Oversigt

Druesort: Malbec
Udtale: [MAHL-bek]
Synonymer: Auxerrois, Pressac, Cot/Côt
Druetype: Blå
Brugt til: Rødvin
Oprindelsesland: Frankrig
Dyrket i: Argentina, Chile, Frankrig, USA og Australien
Primære smage/aromaer: Blommer, brombær, chokolade, hindbær
Andre smage/aromaer: Ribs, solbær, blåbær, lakrids, røg, rosin, sveske, cedertræ, vanilje, kaffe
Farve: Mørk
Syre: 4/10
Sødme: 6/10
Fyldighed: 10/10
Tanniner: 6/10
Alkoholprocent: 13,5-15%
Serveringstemperatur: 15-20 grader
Lagring: 5-10 år

 

Hvad er Malbec?

Malbec er en blå druesort brugt til fremstilling af rødvin. Malbec udtales [MAHL-bek] og kommer fra Frankrig, hvor den er blandt de tilladte druer i Bordeaux vine. Helt præcist så har druen oprindelse i Sydvestfrankrig, hvor den går under navnet Côt. Grundet druens popularitet i Argentina er den dog mest anerkendt under navnet Malbec. I dag er vinen en af de mest populære rødvin på det amerikanske marked, da det ofte er en let drikkelig vin der falder i manges smag.
Tidligere har den været brugt meget i røde Bordeaux blends, hvor den ofte blev brugt til at blødgøre vinen, men dette er ikke længere tilfældet i dag, hvor druen i langt højere grad associeres med Argentina. I Argentina er Malbec til gengæld blevet landets vigtigste druesort. Vinen ligger generelt på egefade både i Frankrig og Argentina for at forbedre strukturen i vinen.
Selve druen er en lille tykskindet mørklilla drue der giver fyldige vine med struktur. Vinplanten trives godt i de mange jordtyper, men har vist sig særlig glad for kalksten, ler og sand. Den er sårbar overfor frost og forrådnelse hvilket gør at den trives bedst i tørt klima. Druerne modner hverken tidligt eller sent, da den typisk modner midtvejs i sæsonen.

 

Hvor dyrkes Malbec?

Malbec dyrkes i Argentina, Chile, USA, Frankrig og Australien:

 

Frankrig

Selvom Malbec ikke bliver brugt i Frankrig i lige så stor stil som tidligere, så er druen stadig hoveddruen i den Sydvestfranske top appellation Cahors. En AOC Cahors vin skal bestå af mindst 70% Malbec, hvor den ofte blandes med Merlot. Derudover finder man også vine lavet på Malbec længere nordpå i Loire, hvor den oftest blandes med Gamay og Cabernet Franc. Malbec vin fra Cahors plejer at have ekstra mange tanniner sammenlignet med Malbec fra andre steder. Yderligere er de franske vine, grundet klimaet, mere rustikke. Frankrig står for ca. 7% af verdens Malbec produktion.

 

Argentina

Argentina står for producering af hele 84% af alt Malbec vin i verden. Malbec fra Argentina er ofte mere frodige, saftige og med færre tanniner end de franske. Især i det vestlige vindistrikt Mendoza har Malbec fået stor succes og på bare et par årtier har det været med til at gøre Argentina til et anerkendt vinland. Mendoza er samtidsig Argentinas vigtigste vindistrikt og står for omkring 70% af landets samlede vinproduktion. Malbec druen er meget glad for det argentinske tørre klima og de argentinske vinstokke bliver brugt til flere forskellige slags vin på druen. Druerne i de lavere højder i Argentina har en tendens til at være mindre tykskallede, hvilket giver vin der er mere blød. Disse er ideelle til produktion af rosé eller til masseproduktion af rødvin. Druerne på vinstokkene oppe i højderne, på Andesbjergenes nederste skråning har en tykkere skal og en højere koncentration, giver mere aromatiske og intense vine. Det er her de bedste argentinske vine kommer fra.

 

USA og Australien

Malbec er en del af Meritage-blandingen i USA og har en stærk tilstedeværelse i Californien. I Australien blandes det ofte med den blødere, mindre garvede Merlot, for at producere lyse, frugtdrevne vine. Blommer og violer er også almindelige smagsbeskrivelser.

 

Hvordan smager og dufter Malbec?

Vine lavet på Malbec druen giver meget fyldige vine med tanniner, sødme og en mild syrlighed.
Overordnet set så giver vine lavet på Malbec aroma og smag af sorte og røde frugter, blommer og kirsebær samt noter af chokolade, vanilje og lakrids. Malbec vin er elsket for deres for deres rige smag af mørke frugter eksotiske noter af chokolade. Generelt set så finder man oftere smage af hindbær og kirsebær i Malbec vine fra kølige områder mens man i de varmere områder får smage af brombær og blommer.

 

Hvilken farve har Malbec?

En af de klassiske træk ved Malbec er dens lyse magenta-rand og dybe lilla farve. Selv druen er som tidligere nævnt en blå druesort

 

Hvilken mad passer til Malbec?

Blandt årsagerne til druens popularitet er at vinen er let drikkelig til meget slag mad eller helt uden. Vinen går rigtig godt sammen med krydret sydamerikansk mad, grill, magert rødt kød, tomatsauce, rosmarin, smeltet blåost, kartofler, svampe og grillet peberfrugt.
Hvis du skal servere en vin til mange mennesker med forskellig smag, så er Malbec et godt bud, da den falder i manges smag. Server vinen med en temperatur på 15-20 grader.

 

Historie

Som tidligere beskrevet så er Malbec en fransk druesort der tidligere ofte blev brugt i Bordeaux vine, men i 1900-tallet oplevede Malbec en betydelig tilbagegang i Frankrig. I Bordeaux blev dens betydning markant reduceret, da mange af regionens ældste vinstokke døde under den store frost i 1956. Da markerne skulle genplantes valgte mange vinbønder at satse på den mere pålidelige og levedygtige druesort Merlot i stedet for Malbec.
Grundet druens dårlige modstandsdygtighed mod frost, svampesygdomme og skadedyr blev den aldrig en af topdruerne i Frankrig. Malbec vinstokkenes rødder trives ikke i det franske klima hvilket gør at de let rådner. Derfor var der heller ikke mange vinbønder der turde satse stort og plante store dele af deres marker med Malbec. De bønder der planter Malbec i Frankrig gør det oftest som en lille del af deres marker og bruger derfor kun druen i blends.
Det var først da druesorten blev bragt til Mendoza i Argentina at den fik sin succes. Det var en fransk botaniker i 1868, der var den første til at plante druen i Argentina fordi han ønskede at forbedre regionens vinkvalitet. Det viste sig at de udfordringer som druen havde med at trives i Frankrig, ikke var gældende i Argentina, grundet varmen og højden, som Malbec druen er glad for. Grundet druen positive reaktion på det argentinske klima sammenlignet med det fransk, så mener mange argentinere at druen rigtig hører til Argentina. Sidenhen er druen blevet yderst populær og er i dag Argentinas nationaldrue. Det var dog først i starten af det 21. århundrede at amerikanerne nordpå rigtig fik øjnene op for den sydamerikanske Malbec vin fra Argentina. Under finanskrisen steg priserne på de europæiske vine og det fik amerikanerne til at søge efter et alternativ til mere overkommelige priser. Det fik forbrugerne til at kigge mod Argentina. Malbecs popularitet i USA skyldes ikke at vinkendere tog den til sig, men at forbrugerne gjorde, hvilket også er en af grundene til at man i dag finder flere Malbec vine i amerikanske hjem end på amerikanske restauranter. Vinens popularitet i Argentina har gjort at andre regioner nu producerer vinen som f.eks. Chile og at det franske område Cahors også er begyndt at mærke mere efterspørgsel på deres vin lavet på druen.