Merlot

Drueklaser
Merlot er blandt de mest populære og eftertragtede druer i verden. Historisk set, er Merlot-sorten blandt de vigtigste årsager til Bordeaux-distriktets ry. Merlot-druen har i flere hundrede år været anvendt til de store Bordeaux-vine, men har siden bredt sig til det meste af verden.
Syrlighed
Sødme
Fyldighed
Tanniner
Alkohol
Merlot kort
Blommer

Blommer

Kirsebær

Kirsebær

Brombær

Brombær

Hindbær

Hindbær

Oversigt

Druesort: Merlot
Udtale: [mer-LOW]
Druetype: Blå
Brugt til: Rødvin
Oprindelsesland: Frankrig
Dyrket i: Frankrig, USA, Italien, Spanien, Tyskland, Grækenland, Australien, Chile, Argentina og Sydafrika
Primære smage/aromaer: Blommer, kirsebær, brombær, hindbær
Andre smage/aromaer: Solbær, blåbær, lakrids, kaffe, trøffel, jordbær
Farve: Mørk
Syre: 5/10
Sødme: 2/10
Fyldighed: 8/10
Tanniner: 6/10
Alkoholprocent: 13,5-15%
Serveringstemperatur: 15-20 grader
Madparring: Oksekød, vildt
Lagring: 4-10+ år

 

Merlot er en drue, der rummer det hele. Det er på én og samme tid en druesort, der er elsket og hadet. Den anvendes i flere vine, hvorfor der er uendeligt mange ligegyldige udgaver af Merlot-vinen – omvendt bliver den elsket af mange, fordi den ligeledes anvendes i nogle af de største vine i verden, som eksempelvis Château Cheval Blanc.

Druen menes at have sin oprindelse i Bordeaux i Frankrig, ligesom flere mener, at den stammer fra Cabernet Franc. Af samme årsag forveksles den ofte med Cabernet Sauvignon, der deler mange af samme kendetegn. Herudover er Merlot karakteriseret ved at have en aroma med nuancer af blommer, jordbær og mørke kirsebær.

Når Merlot-druen dyrkes i et varmt klima, opnår den en tung og mørk frugtstil, hvorimod den bliver lettere, hvis den dyrkes i et køligt klima. Det er således ikke udelukkende Bordeaux, der er berømte for sin udgave af Merlot-vinen – druesorten anvendes ligeledes som ingrediens i de store Supertoscanere, mens den i Chile og USA bliver brugt til både enkeltdrue-varianter og blandingsvine.

 

Hvad er Merlot?

Merlot er en utroligt udbredt drue, der har sin oprindelse i Bordeaux i Frankrig. Den anvendes i nogle af de største vine i verden, omend den også hører til i mere ligegyldige varianter, der fås i de fleste supermarkeder. Det gør Merlot til en druesort, der på én og samme tid er elsket og hadet.

Den har fået sit navn efter solsorten, der på fransk hedder merle. Det skyldes, at solsorten er glad for de meget mørkeblå Merlot-druer. Mere præcist stammer de fra navnet merlau, der er den lokale betegnelse for solsorten i Bordeaux.

Merlot-druen er blandt andet karakteriseret ved, at den modner tidligt, hvorfor den giver et utroligt rigt udbytte, når den høstes. Samtidig optager den utroligt meget smag, afhængigt af det terroir, hvori den er dyrket. Merlot-druer, der er dyrket under varme himmelstrøg, er populære, da de har en tung og mørk frugtstil, som har en bred appel.

Af samme grund går du sjældent galt i byen, hvis du serverer druen til personer, der ikke er blandt de største vindrikkere – eller yngre mennesker, der gerne vil have en all round-vin med masser af saft og kraft.

 

Hvor dyrkes Merlot?

Merlot menes at stamme fra Bordeaux, hvor de første notater med benævnelse af druen blev fundet. Det er da også fra Bordeaux, der er hjemstavn for nogle af de største og mest populære Merlot-vine – i særdeleshed i områderne nær St. Emilion og Pomerol, der er beliggende ved den højre del af Gironde-floden. Vine fra disse distrikter er kendte for værende af høj kvalitet og fås til en pris, hvor ikke alle har råd til at være med.

Det er dog ikke udelukkende Bordeaux, der fremstiller Merlot-vine. Druesorten dyrkes i en lang række andre områder i Frankrig, mens den ligeledes har spredt sig til resten af verden grundet sin store popularitet, samt det faktum at der sjældent fremstilles en decideret dårlig vin af Merlot-druen.

Merlot dyrkes i Italien, hvor den ofte anvendes til de helt store toscanske vine. Herudover produceres mange vine i Friuli-regionen, hvor den ofte blandes med Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon. Druen er ligeledes udbredt i de fleste vinproducerende lande i Europa, herunder i særdeleshed Tyskland, Grækenland og Spanien.

Californien særligt kendt for deres Merlot-vine, der efterhånden har spredt sig til resten af USA, hvor den dyrkes i Washington og New York State. I andre verdensdele er den også populær, dog med mere eller mindre heldige resultater – Chile, Argentina, Uruguay, Australien, New Zealand, Indien, Japan og Kina hører således også under lande, der producerer Merlot-vine.

Det gør Merlot til en af de – hvis ikke dén – mest dyrkede druesorter i verden. Ofte udgør den ikke hovedparten af vinen, men anvendes ligeledes til blandingsvine.

 

Hvordan smager og dufter Merlot?

Merlot giver en mild og afrundet smag, der nærmest kan betegnes som værende fløjlsblød. Det udmærker sig ved dens karakteristiske bær- og blommeagtige smagsnuancer. Her er tale om en drue, der modner hurtigt, men som stadig tåler at blive lagret i lang tid, hvilket ofte gør vinen bedre.

Samtidig er der forskel på smagen, afhængigt af hvor i verden den er dyrke. Hvis den bliver dyrket i et varmt klima, vil den opnå en tungere og mere mørk frugtstil, mens det modsatte er tilfældet, hvis den dyrkes i et køligt klima.

Duftnoterne fra Merlot vil typisk have et strejf af blåbær, brombær og solbær, imens der i de dyrere varianter ofte vil være noter af kaffe og lakrids. I de helt store Merlot-vine, vil du kunne fornemme en tydelig duft af trøffel, hvilket eksempelvis gør sig gældende ved de store Bordeaux-vine.

 

Hvilken farve har Merlot?

Merlot er en blå drue, hvis nuance nærmer sig sort. Merlot-sorten er kendt for at modne forholdsvist tidligt, hvilket giver en vin, der ikke er så dyb i farven og som indeholder mindre syre og tanniner. Lader man den modne længere, får man en mere intens farve.

Da druen ofte anvendes i blandingsvine, er det vanskeligt at give et entydigt svar på, hvilken farve der her opnås. Dette afhænger af en lang række faktorer som eksempelvis afhænger af, hvilke druesorter Merlot-druen blandes med.

 

Hvilken mad passer til Merlot?

Merlot egner sig især til retter af mørkt fjerkræ, som ofte kendetegnes ved at være fedt og kraftigt i kødet. Herudover egner den sig perfekt sammen med kødretter, der primært består af rødt kød. En Merlot-vin, brygget på druer dyrket i Bourdeaux et oplagt valg, når du serverer retter med lyst kalve- og lammekød.

Har du en krydret Merlot-vin, kan du anvende den til mere krydrede retter, såfremt der primært er tale om retter med noter af nelliker, kanel og spidskommen, hvilket i særdeleshed er kendetegnet ved det asiatiske køkken. Du kan også vælge den til en stærk ret, som består af chili, jalapeños og andre stærke krydderier.

Du går desuden sjældent galt i byen, når du vælger en ren Merlot-vin, da den går til langt de fleste retter, som normalt passer til rødvin. Du kan derfor med fordel servere den ved buffeter og tag selv-anretninger. Herudover kan du også anvende blandingsvine, hvor Merlot-druen er den primære.

Er du i selskab med personer, der ikke har forstand på vin, eller generelt bare ikke er de store vindrikkere, kan du med fordel servere en Merlot-vin. Den er blandt de mest populære varianter, hvorfor den sjældent er et dårligt valg, næsten ligegyldigt hvem du serverer den for.

 

Historie

Merlot-druen menes at have sin oprindelse i Bordeaux i Frankrig. Det er her, de første optegnelser, der nævner Merlot-druen, er fundet. Herudover har den en signifikant rolle i flere af de mange populære og anerkendte rødvine fra Bordeaux, der ofte produceres ved at kombinere Merlot med andre druesorter.

Merlot-druen forveksles ofte med Cabernet Sauvignon-druen, da druernes karakteristika ofte overlapper. Det skyldes blandt andet, at begge sorter stammer fra Cabernet Franc og er mixet med en anden druesort. Mens Cabernet Sauvignon er resultatet mellem en krydsning af Sauvignon Franc og Sauvignon Blanc, menes druesorten Magdeleine Noire at være forfaderen til Merlot.

Det faktum, at begge er krydset med Cabernet Franc, betyder, at begge vine har flere kendetegn tilfælles. Merlot har dog en mere udpræget rundhed og et lavere syreindhold. Af samme grund anvendes Merlot ofte til at skabe en mindre syreholdig vin i Bordeaux-vine.

Den enorme udbredelse over hele kloden skyldes primært dens popularitet i Bordeaux, der hurtigt gjorde Merlot-druen eftertragtet. Efterhånden som de øvrige vinproducerende lande i Europa fik øjnene op for Merlot-druens fremragende udgangspunkt for at skabe vine af høj kvalitet, spredte sorten sig til øvrige dele af verden.

I dag er den blandt de absolut mest populære druer til produktion af rødvine i verden. Den anvendes både til produktion af enkeltdrue-vine og blandingsvine. Afhængigt af, hvor i verden den dyrkes, kan den opnå et utroligt højt niveau.