Muscat

Grønne druer
Muscat Blanc-druen er en aromatisk og parfumeret drue, der er udbredt over hele verden. Denne druesort er blandt de ældste druer, der anvendes til vinproduktion, i verden. Den findes i flere forskellige varianter, hvoraf den grønne er den mest dyrkede – druen findes nemlig også i en en blå udgave, der er knap så udbredt.
Syrlighed
Sødme
Fyldighed
Tanniner
Alkohol
Muscat kort
Pære

Pære

Mandarin

Mandariner

Ferskener

Citrusfrugter

Citrusfrugter

Oversigt

Druesort: Muscat Blanc
Udtale: [muss-kaht blonk]
Synonymer: Moscato (Italien), Moscatel (Spanien)
Druetype: Grøn
Brugt til: Hvidvin, mousserende vin og dessertvin
Oprindelsesland: Grækenland
Dyrket i: Frankrig, Italien og Spanien
Primære smage/aromaer: Pære, mandariner, ferskner, citrusfrugter
Andre smage/aromaer: Solmodne druer, jasmin, muskat, blomster, abrikos
Farve: Gylden gul
Syre: 7/10
Sødme: Alt mellem 1-10
Fyldighed: 3/10
Tanniner: 0/10
Alkoholprocent: Omkring 10%
Serveringstemperatur: 7-12 grader
Madparring: Frisk frugt, sushi, friske salater, asiatiske retter og cremede oste
Lagring: 3-5 år

I dag dyrkes Muscat Blanc-druen i en lang række lande, men det er primært i de varmere regioner, den har de bedste forhold. Muscat-druen går også under navnet Moscato og Moscatel, der henholdsvist den italienske og spanske betegnelse for druen.

Muscat-drue anvendes typisk i både tørre og søde hvidvine, mousserende dessertvine og, i sjældnere tilfælde, hedvine. Den Muscat-vin, der er mest berømt, er formentlig den mousserende Moscato d’Asti, som dyrkes i Piemonte, Italien.

 

Hvad er Muscat Blanc?

Muscat Blanc er en aromatisk drue, som udmærker sig ved at være blandt de ældste kendte druesorter til vinproduktion. Muscat-druen har spredt sig over hele kloden i flere varianter, hvilket har resulteret i det faktum, at en Muscat-vin har mange forskellige facetter.

Herudover er det vigtigt at påpege, at Muscat-druen ikke er én enkelt drue, men en betegnelse for hele Muscat-familien, der omfatter mere end 200 forskellige druesorter. Druen anvendes typisk i vinproduktion, men også som spisedrue og til fremstilling af rosiner.

Muscat Blanc resulterer i et stort spænd af vine med forskellige karakteristika – fra tørre og søde hvidvine til mørke og halvtørre hedvine. Der er altså langt mellem de forskellige stilarter, der kendetegner Muscat Blanc-druen, omend den typisk associeres med søde hvidvine og mousserende vine.

Dog har alle vine brygget på Muscat-druen ér særligt fællestræk; de har en karakteristisk duft af solmodne druer. Herudover kan de have en let note af moskus, hvilket nogle mener er er oprindelsen til navnet.

Muscat-druen menes at stamme fra Grækenland, hvorfra den blev udbredt til resten af Europa af de gamle romere. Den store genetiske variation af druen betyder, at her er tale om en lang række sorter, der alle hører under Muscat. De mest udbredte er:

Muscat Blanc à Petits Grains, der regnes for at være den fineste variant.
Muscat d’Alexandrie, som egner sig godt til søde vine.
Muscat Ottonel, der er en moderne frembringelse, som har de bedste levevilkår i de lidt køligere klimaer.

Typisk skelner man ikke mellem de forskellige arter, da de ofte er plantet samme sted, hvorfor det kan være vanskeligt at skelne dem fra hinanden.

 

Hvor dyrkes Muscat Blanc?

Muscat er en sart druesort, der er følsom overfor sygdomme, men alligevel er blandt de mest dyrkede sorter i verden. Typisk er den dyrket i Piemonte, Grækenland, Spanien samt store dele af Frankrig.

Den dyrkes dog i de fleste vinproducerende lande over hele verden, omend den mest er udbredt i Europa. Der findes også vingårde i USA, Argentina, Australien, Rusland, Ukraine og Kasakhstan, som dyrker denne drue. Kvaliteten af vinen varierer, afhængigt af hvilken sort, der er tale om, samt hvilket klima den er dyrket i.

 

Hvordan smager og dufter Muscat Blanc?

Vin fremstillet på Muscat-druen har ofte en behageligt mousserende egenskab. Den har en elegant let- og friskhed over sig, der i samspil med druens sødme giver en karakteristisk smag. Det skyldes, at Muscat-vine fremstilles i tryktanke, som gør det muligt at opfange den kuldioxid, der produceres i vinens gæringsproces. Det er dén, der leverer bobler til de mousserende vine, der typisk fremstilles på Muscat-druen.

Når du får en vin, der er fremstillet af Muscat-druen, vil den i de fleste tilfælde have en sød blomsteraroma, og den er næsten altid sød eller halvsød, hvilket har gjort den til en utroligt populær drue. De primære aromaer i Muscat-vine er pære, mandariner, ferskner og citrusfrugter, imens flere varianter også har et strejf af solmodne druer, jasmin, muskat, blomster og abrikos.

Før sukkeret i druen når at blive omdannet til alkohol, standes gæringen som regel ved at udsætte den for kulde, hvilket giver vinen sin karakteristiske sødme.

 

Hvilken farve har Muscat Blanc?

Muscat Blanc-druen er en grøn drue, men der findes flere variationer af Muscat-familien, som er karakteristiske ved at være gule, pink og mørkeblå. Det er en alsidig drue, som fås i forskellige varianter. Den primære, der anvendes i vinproduktion, er dog Muscat Blanc-druen.

Farven på de vine, der produceres på Muscat Blanc-druen har ofte en flot, gylden farve, der er mere udpræget, end det typisk er tilfældet ved andre hvidvine. Eftersom Muscat-druen findes i flere varianter, afhænger farven af, hvilken drue der er anvendt i produktionen.

 

Hvilken mad passer til Muscat Blanc?

Når du serverer Muscat-vin til mad, er det vigtigt at huske på, at her er tale om en sød og sukkerholdig vin med noter af pære, mandarin, fersken, citrus og andre frugtsmage. Det betyder, at vinen ikke egner sig godt til hovedretter.

Vinen egner sig herimod godt til cremede desserter og frisk frugt. Desuden er den god til desserter med karamel-, fløde-, vanilje- eller kokossmag. Du bør ikke servere den til chokolade, da de to smage hver især er for markante til at udgøre en god kombination.

Skal en Muscat-vin serveres til deciderede hovedretter, går den godt til krydret og aromatisk mad, som eksempelvis retter fra det kinesiske køkken. Lyserød Muscat-vin har en god, sød smag, som er særdeles velegnet til mad med smagsnuancer, der læner sig op ad ingefær, kardemomme og chili, hvilket er kendetegnet ved traditionelle, kinesiske retter.

Herudover egner den sig også som et forfriskende indspark ved ostebordet. Vælg en ost, der er mild og cremet, og sørg for undgå de stærke oste, som er skarpe i smagen. Muscat-vine har en tendens til at være søde med frugt- og blomsternoter, hvorfor de er gode sammen med eksempelvis brie, gorgonzola og cremede gedeoste.

 

Historie

Der er mange teorier omkring Muscat-druernes oprindelse, men flere mener, at det er den ældste druetype anvendt til vinproduktion i verden. Den første dokumenterede omtale af Muscat-druen kan dateres helt tilbage til det 13. århundrede, da munken Bartholomeus Anglicus nævnte Muscat-druen i et tidsskrift om vinproduktion, som blev publiceret mellem 1230-1250, da han studerede i Tyskland. Flere mener dog, at Muscat-druen kan dateres mere end 5.000 år tilbage.

Ligesom det er vanskeligt at fastslå den eksakte oprindelse for Muscat-druen, er der ligeledes flere teorier omkring navnet på druen. Den, der er mest troværdig, er, at det stammer fra det latinske ord, muscus, der er ækvivalent til det engelske ord musk – betegnelsen for den lugt, som karakteriserer den sydøstasiatiske moskushjort, og som ofte anvendes i parfumeproduktion.

Andre teorier går på, at Muscat-druens navn stammer fra det italienske ord mosca, som betyder flue. Forklaringen ligger i, at Muscat-druerne ofte tiltrækker insekter og fluer, da deres sukkerindhold er særligt højt.

Muscat-druen menes at stamme fra Grækenland, men også her er der en vis mængde skepsis, da det ikke kan fastslås med sikkerhed. Det er dokumenteret, at romerne bragte druen til Frankrig via Italien, hvorefter den blev udbredt til resten af Europa, men andre teorier peger på, at druen blev dyrket i det gamle Egypten længe før.