Nebbiolo

Drueklaser
Nebbiolo er én af Italiens vigtigste druesorter og den en kendt for at være hoveddruen bag de store vintyper Barolo og Barbaresco, som laver store komplekse vine. Hvis Pinot Noir er verdens mest eftertragtede druesort, så indtager Nebbiolo andenpladsen.
Syrlighed
Sødme
Fyldighed
Tanniner
Alkohol
Nebbiolo map
Kirsebær

Kirsebær

Blommer

Blommer

Tobak

Tobak

Læder

Læder

Oversigt

Druesort: Nebbiolo
Udtale: [neb-ee-YO-low]
Synonymer: Chiavennasca, Picutener, Spanna
Druetype: Blå
Brugt til: Rødvin
Oprindelsesland: Italien
Dyrket i: Italien, Mexico, USA, Australien, Argentina
Primære smage/aromaer: Kirsebær, blommer, tobak, læder
Andre smage/aromaer: Roser, lakrids, chokolade, blommer, jordbær, blåbær, ribs, trøffel, peber, røg
Farve: Mørkerød
Syre: 6/10
Sødme: 3/10
Fyldighed: 7/10
Tanniner: 10/10
Alkoholprocent: 13,5-15%
Serveringstemperatur: 12-15 grader
Madparring: Tunge retter, trøffelrisotto, lam, and, svampe
Lagring: 4-20 år

 

Hvad er Nebbiolo?

Nebbiolo er en blå druesort brugt til fremstilling af rødvin. Navnet kommer fra ordet nebbia, som betyder tåge og som er kendetegnet for de bakker hvor druen oprindelig gror. Nebbiolo udtales [neb-ee-YO-low] og har oprindelse i Italien, hvor det er den vigtigste drue i regionen Piemonte i Norditalien, som den også associeres med sammen med italiensk vin generelt. Her er den hoveddruen til fremstilling af både Barolo og Barbaresco vine, som bliver lavet på 100% Nebbiolo. Både Barolo og Barbaresco vine må kun fremstilles indenfor få områder i Piemonte, før at de må kalde sig Barolo eller Barbaresco. Vinene rundt om Barolo og Barbaresco’s grænser klassificeres som Langhe Nebbiolo. Det samme må de vine der kommer fra områderne, men som ikke lever op til de krav der er gældende til vin der kan klassificeres Barolo eller Barbaresco. Det er bl.a. krav om høstudbytte pr. hektar og lagring på tønder. Nebbiolo druen er den mest fremtrædende drue af Piemonte’s 5 DOCG’er.
Selve Nebbiolo druen er tykskallet, spirer tidligt og modner sent. Den kræver lange perioder med solskin og er plantet på sydvendte eller sydvestvendte for at få mest muligt sol.
Nebbiolo druen er mest af alt kendt for de meget kraftige og intense Barolo rødvine fra Piemonte, som er meget populær i Danmark. Dog har Barolo’s lillebror Barbaresco givet storebror en stigende konkurrence siden årtusindeskiftet.

 

Hvor dyrkes Nebbiolo?

Nebbiolo er klart mest udbredt i Italien, som står for 99% af alt produktion af vin lavet på Nebbiolo. Dog kan man også finde vine lavet på Nebbiolo i Mexico, USA, Australien og Argentina. Druens finurlige karakter har gjort dens internationale udbredelse vanskelig. Druens følsomhed overfor terroir er både dens styrke og svaghed. Andre populære druer som Pinot Noir og Riesling dyrkes internationalt i stor stil, men det samme er ikke gældende for Nebbiolo. Druen stiller mange krav til de steder den vil gro, da den kræver en meget lang og lys modningssæson. Som tidligere nævnt, så er det en af de første druer der spirer og en af de sidste der modner, hvilket gør at den har brug for en længere periode med gode forhold end mange andre druesorter. Derfor kan man ikke plante den nogen steder hvor der er risiko for efterårsfrost. Heldigvis har Nebbiolo god modstand mod både meldug og forrådnelse. Den gør sig godt i forskellige jordbunde, men foretrækker kalksten og ler.
Selvom druen er svær at gro udenfor Piemonte, så har det ikke holdt at andre lande ikke har ville prøve at forsøge sig med den meget eftertragtede druesort. Selv i Piemonte er Nebbioloplanten meget kræsen ift. hvor den vil gro og modne. Det betyder derfor også at druen bliver prioriteret til de bedst beliggende skråninger og skal gerne ligge mellem 150 til 300 meter over havets overflade.
I Italien er det i den nordlige region Piemonte at druen har hjemme, men Nebbiolo bliver også dyrket i Lombardiet og Valle d’Aosta, hvor vinene naturligvis ikke må sælges som værende Barolo eller Barbaresco vine.

Nebbiolo map

 

Hvordan smager og dufter Nebbiolo?

Vine lavet på Nebbiolo har et højt indhold af tanniner og syre, hvilket gør dem knap så spændende at drikke som unge, da de kan være meget lukkede. Det er dog også disse egenskaber der gør at Nebbiolo vine har rygraden til at kunne klare en lang lagring. En Nebbiolo vin bør minst lagre i 4 år, men de store vine kan klare mere end 20 års lagring. Med alderen bliver tanniner og syrligheden i vinen blødere. Når man køber Barolo og Barbaresco vin så går pris og kvalitet hånd i hånd. Hvis man skal have fat i en god Barolo eller Barbaresco skal man være villig til at betale ekstra end man ville gøre for mange andre slags vine. Derudover skal man have tålmodighed, da vinen skal have tid til at lagre, hvis man vil have det optimale ud af sin vin.
Vinene på Nebbiolo giver smag af kirsebær, blommer, jordbærfrugter samt aromaer af bl.a. læder, lakrids, tobak, chokolade, peber og trøffel. En af de smukke aspekter ved Nebbiolo er at den kan dufte af roser og violer. Med alderen udvikler vinen også smag af tørret frugt og trøffel.

 

Hvilken farve har Nebbiolo?

Nebbiolo giver en dyb mørkerød farve til vinen. Jo ældre vinen bliver desto mere udvikler vinens farve sig til en orange murstensagtig farve, hvilket er en af de store kendetegn ved Nebbiolo. Vinen er selvfølgelig stadig mørkerød, men i kanten af vinglasset vil man tydeligt kunne se den føromtalte murstensfarve.

 

Hvilken mad passer til Nebbiolo?

Vin lavet på Nebbiolo går godt til retter med højt fedtindhold med cremer eller oste for at modvirke den intense tannin. Retter som trøffelrisotto eller andre lokale retter fra Norditalien går ofte rigtig godt sammen med vinen. Langtidskogte tunge gryderetter eller anden slowfood er også et godt bud. Server vinen med en temperatur på mellem 12 og 15 grader.

 

Historie

Længe har man troet at Nebbiolo druen havde oprindelse i Piemonte selvom DNA undersøgelser peger på at den kommer fra Lombardiet, som ligger lidt mere øst på.
I det første århundrede omtalte Plinius den Ældre (romersk historiker, naturhistoriker og militærleder), uden at nævne druen direkte, vine af høj kvalitet i området på en måde, som leder tankerne over på Nebbiolo druen. Fra 1200-og 1300-tallet er der også fundet dokumenter der omtaler Nebbiolo.
Desværre var Nebbiolo ikke modstandsdygtig mod den rodødelæggende mide Phylloxera der kom til Europa fra USA i 1860’erne. Da vinmarkerne i Piemonte skulle genplantes blev det med Barbera som regionens foretrukne druesort, da den giver et højere afkast.
I dag findes der to forskellige stilarter indenfor Nebbioloproduktion i Piemonte. Den moderne stil hvor man lagre på egefade og den klassiske hvor man ikke gør. Det lyder måske ikke som den store forskel, men mange familiefejder er opstået grundet disse to forskellige stilarter.