ANNONCE

Du har uden tvivl hørt ordet Ripasso, men hvad dækker det over?

Ripasso har den tvivlsomme ære at være Amaronens lillebror, eller det er det den kaldes for, og det kan være det er lidt ufortjent, men det dækker over vinens fremstillingsmetode, og fordi Ripassoen er afledt af Amaronen.

Den kommer fra den region, der hedder Veneto, hvor der også laves Amarone. Der er mange vinhuse i den region, og den bidrager for en stor dels vedkommende til den samlede italienske vinproduktion over året.

Ripassoen laves i Valpolicella, og af de samme druer som Amaronen. Selve navnet Ripasso kommer af det italienske ripassare, som betyder noget, der gennemstrømmer, og det passer meget godt med processen, fordi en del af processen af en Ripasso dækker over at kvaset fra en Amarone-gæring tilsættes til Ripasso’ens anden gæring, så den får lidt mere pondus.

 

Forskellen på Amarone og Ripasso

Man kan sige, at Ripasso er et produkt, der kan laves, efter man har lavet Amarone, eller at Amaronen er forudsætningen for Ripassoen.

Der er selvfølgelig nogle forskelle rent teknisk også, hvor Amaronen normalt er høj på alkohol – kravet er her mindst 14%, men den kan sagtens være en del højere.

Herudover må sukkerindholdet ikke være højere end 12g/l, men det må også siges at være en del for rødvin.

Amaronen har så også det krav, at den skal lagres på fad i mindst to år, hvor der for Ripasso’en ikke eksisterer samme krav – det er så også det, der gør, at Amaronen koster en del mere end Ripasso under normale omstændigheder.

Man kan sige, at Amaronen er en vin der har fået tid til at modne, til at blive intens, til at blive kraftig, mens Ripasso’en kan siges at være relativt ung, lidt mildere og sødere.

 

Mere frihed i en Ripasso

Det kan være, du synes, at Amaronen er for tung, og søger lidt mere friskhed, måske endda lidt eventyr – så kan du sagtens kaste dig ud i en Ripasso, hvor der ikke er så strenge krav til fremstilling, og du får dermed adgang til at kunne opleve flere forskellige producenters bud på en god Ripasso.

Samtidig er det noget, der giver dig en god vin, med en smag der snerper opad, men uden at flå din pengepung. Vær dog opmærksom på at den stadigt komplekse fremstilling er med at gøre, at du godt kan komme til at betale for vinen, og vurder også gerne om kvaliteten matcher prisen – det er her, der kan være faldgruber.

Hvis du skal vælge mad til en Ripasso, så er det oplagt med lidt tungere kødretter, gerne med noget tomat- eller flødesauce til, men den fungerer også fantastisk til vildt, for ikke at tale om grillen, hvor de passer godt til det krydrede køkken.

Det er bare at tage chancen og kaste dig ud i det – find ud af hvad du kan lide, og hvad du ikke vil have, og så holde fast i det. Hvis du skal have gæster, kan det være en rigtig god idé lige at prøve vinen, før du byder dine gæster på de liflige dråber.

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest
Del på print
Print